Konyhai kifejezesek,müveletek

Pin It

Habarás

A tejfölben, tejben vagy tejszínben elkevert liszt a habarás. Általában levesekhez és főzelékekhez használjuk. A lényege ennek is az, hogy először nagyon sűrűn keverjük, mert úgy lesz csomómentes, és ezt is apránként higítsuk, állandóan alaposan elkeverve. Mikor már hígabb, akkor teszünk hozzá a forró étel levéből, és azzal is csomómentesre keverjük. Csak ez után keverjük a habarást a levesbe, vagy főzelékbe.
Itt is igaz az, ami a rántásnál: habarás után még 5 percig főzzük az ételt, hogy homogén ízt kapjunk.

Bardírozás:
Kisebb húsok, vadszárnyasok szalonnalapokkal történő sütés előtti burkolása.

Bécsi bundázás:(panirozás)
A bundázás leggyakoribb módja. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk a húst.

Blansírozás
Forrásban lévő vízben hőkezeljük a zöldséget, majd hidegvízbe tesszük,igy megmarad a szin és forma is.

Buggyantott tojás

Forró ecetes (vagy citromleves) vízben főzött tojás, amelyet leginkább egyéb ételek kiegészítőjeként fogyasztunk. Ismert elnevezése még a posírozott tojás, vagy bevert tojás. Változatosan felhasználható főtt tojás vagy tükörtojás helyett is.

Glasszírozás

Hidegkonyhai eljárás, amikor az ételeket például aszpikkal átkenik, vagy tálalás előtt a sülteket pecsenyelével megöntözik, így megőrizhető a húsok eredeti színe. A desszertek zselével való fényezését, vagy karamellbe való mártását is például glasszírozásnak nevezik.

Gratin

Francia kifejezés. Felszeleteljük és előfőzzük a burgonyát, ezután tejszínnel összekeverjük, ízlés szerint fűszerezhetjük és parmezán sajttal a tetején sütőben megsütjük.

Hőkiegyenlítés

Ezt a tejszínes ételek készítésénél szokás alkalmazni, ha a csomósodást és a tejzsír kicsapódását szeretnénk elkerülni. Ha például leveshez adagolnánk a tejszínt, akkor azt tegyük a hőkiegyenlítés szabályai szerint. Azaz, a forró levesből merjünk két szedőkanálnyit a tejszínbe, és keverjük össze. Ezután hozzáadhatjuk a tűzről levett leveshez.

Húskötözés

Úgyenevezett hurokkötözéssel készítjük elő a vad-, és egyéb húsokat, emellett nagyobb halakat is, hogy főzés és sütés közben ne veszítsék el eredeti alakjukat.

Irdalás

Az irdalás bőrös húsok és halak sütés előtti eljárása, tulajdonképpen késsel bevagdossák a húst. A bőrös húsoknál az eljárás célja az, hogy a bőr alatti zsír jól kisüljön, a bőr pedig a sütés, pirítás után ropogós legyen.
A szálkás halaknál az irdalással a hasürege felől a bordákra merőlegesen, 1/2 cm-enként apróra vágjuk a szálkákat.

Száraz pácolás
Száraz pácolást végzünk, amikor a marha- vagy a vadhússzeleteket meghintjük kevés frissen őrölt borssal, vékonyan megkenjük olajjal, és alufóliába vagy folpackba csomagolva néhány napig így érleljük a hűtőszekrényben.

Nedves pácolás
Nedves pácolással készítjük a számtalan zöldségféléből, gyümölcsből készült salátát, amikor a megtisztított, darabolt alapanyagokat ízes, pikáns mártásba (salátaöntetbe) keverjük, és néhány percig, illetve óráig ebben állni hagyjuk. A jó páclékészítés titka, hogy valamivel erősebbre készítjük a kellemesnél, mert a nyersanyag az ízek jelentős mennyiségét fölveszi.
Nedves páccal ízesítjük a vadhúsokat is. Ekkor vízben karikákra vágott vegyes zöldséget, vöröshagymát, babérlevelet, szemes borsot, tárkonyecetet forralunk, majd lehűtve a nagyobb darab húsokra öntjük. (Csak kihűlt páclevet öntünk a húsra!)
Hűtőszekrényben érleljük néhány napig, közben megforgatjuk, ügyelve arra, hogy a lé teljesen ellepje. : A pácolás ideje alatt a húsdarabokat időnként átforgatjuk, hogy a lé mindenütt egyenletesen érje. Sütés előtt a húst (különösen, ha hirtelen sütésre szánjuk, s vizes vagy tejes pácot használtunk), lecsorgatjuk, szárazra töröljük, az esetleges fűszermaradványokat is letakarítjuk róla. A rajta maradt nedvesség a sülést akadályozza, a pácmaradványok pedig megéghetnek, s így az ízét ronthatják el. A pácok összeállításakor számtalan fűszer szóba jöhet, de sót általában nem használunk, mert elegendő a sütés előtti sózás.

Vaj hozzáadás
A kész étel, leggyakrabban krémlevesek és meleg mártások vajdarabokkal dúsítása. Ez által növekszik a tápanyag tartalom, megakadályozza a felület “bőrösödését” (mártások, szószok), mennyiségével növeli a terméket stb

Passzírozás
Célja a különböző főtt anyagokat egyneműsítése, pépesítése, valamint a nemkívánatos anyagok eltávolítása. Szitán vagy szűrőn történő áttöré

Konfitálás

A relatíve alacsony hőfokon történő sütés eredményezi azt, hogy a húsok nem száradnak ki, megőrzik értékes létartalmuk nagy részét, omlósak és puhák maradnak.
Ennek eléréséhez az erősebb textúrájú húsféléket 75-80 fokon, míg a gyengébb szárnyasokat vagy halakat 60-65 fokon érdemes elkészíteni. Halak elkészítésénél megengedett az olívaolaj és a vaj használata zsiradékként.

Sous vide

Gasztronómiai főzési eljárás. Lényege, hogy lezárt lehetőleg levákuumozott hőálló műanyag tasakokban, alacsony hőmérsékleten 50-90 fokon, hosszabb ideig esetenként akár 1-10 óráig a hagyományos főzéshez képest lényegesen alacsonyabb hőfokon hőkezeljük az ételt,amit utánna hideg jeges vizben lehütünk.

Derítés

A folyadékban lebegő részecskék eltávolítása.Valamilyen folyadék tisztítása, a benne lebegő, zavarosodást okozó szilárd részecskék eltávolítása. Az ételkészítésben leggyakrabban az erő- a hús-, a csontleves, és az aszpik készítésekor alkalmazzuk. A tojásfehérjéhez kevés hideg vizet adunk, kissé felverjük, azután a tisztítandó folyadékból egy keveset állandó keverés közben a tojásfehérjéhez öntünk.

Julienne vágás

Zöldségfélék vékony metéltre vágása

Batonra vágás

Darabolási forma: négyzet alapú hasábok kivágása (1cm vastag, 4-5cm hosszú)

Legírozás

A konyhatechnológia eljárás során, krémleveseket lehet besűríteni tojássárgája és tejszín segítségével.

Montírózás

Az ételek (levesek, főzelékek, mártások) vajjal történő dúsítása és fényesítése, illetve állományjavítása